Jaké jsou účinky kyseliny hyaluronové?

Kyselina hyaluronové je ve světě kosmetiky velmi často skloňovaným pojmem. A není také divu, jedná se o aktivní látku, která s pletí i pokožkou dokáže učiněné zázraky. Na kyselinu hyaluronovou nedají dopustit ani přední světové kosmetické salony a je obsažena i v luxusní kosmetice. Čím je tato látka výjimečná a jaké jsou její účinky?

Co je to kyselina hyaluronová? 

Na začátek si připomeňme, co to vlastně kyselina hyaluronová je. Jedná se o látku, která se přirozeně vyskytuje v našem těle. Je jednou z hlavních složek mezibuněčné hmoty a nachází se v nervových pojivových a epiteliálních tkáních. Zajímavostí je, že největší množství kyseliny hyaluronové obsahuje oční sklivec. Nejdůležitější vlastností této látky je schopnost vázat vodu v množství, které je tisíckrát vyšší než její vlastní hmotnost. Díky tomu je mimořádně ceněná při vyhlazování pleti.

Věděli jste? 

Tělo v průměru obsahuje 15 gramů kyseliny hyaluronové, přičemž se každý den třetina tohoto množství obnovuje. S přibývajícím věkem se však její množství snižuje. Zajímavostí také je, že se dříve kyselina hyaluronová získávala z kohoutích hřebínků. V současnosti se získává v laboratořích z geneticky modifikovaných bakterií a látka, která takto vzniká, je totožná s látkou, jež se přirozeně vyskytuje v lidském těle.

Jaké jsou účinky kyseliny hyaluronové? 

Kyselina hyaluronová je spojovaná s mladistvou, zdravě vypadající pletí bez vrásek. Mezi její účinky patří hydratace pleti, antioxidační účinky i protivráskové účinky. Kyselina hyaluronová dodává pleti a pokožce pevnost a hladkost a má intenzivní protizánětlivé a hojivé účinky, pomáhá také při potížích s akné a je skvělým pomocníkem v boji s mastnou pletí. Pravidelné používání kosmetických produktů s obsahem kyseliny hyaluronové vede ke zpomalení projevů stárnutí a k hydratované a zdravě vypadající pleti a pokožce těla.