Rivierin - vláknina přispívá ke snížení hmotnosti

Glukomannan přispívá ke snížení tělesné hmotnosti 

Zcela specifickou složkou stravy jsou různé typy vlákniny. Odborníci doporučují denní příjem vlákniny 35 gramů a více, avšak skutečný příjem vlákniny na den nepřesahuje 10 gramů. Tento deficit má významný podíl na výskytu poruch a nemocí trávicího ústrojí a do jisté míry i nárůstu obezity.

V posledních letech se právem šíří užívání různých typů vlákniny ve formě doplňků stravy. Všechny vlákniny mají jedno společné. Ve styku s vodou zvětšují svůj objem, čímž přispívají k pocitu nasycení, podporují střevní peristaltiku, zlepšují prostředí střevní mikroflóry a napomáhají vylučování některých toxických látek z těla. Jednotlivé typy se v zásadě liší jen tím, do jaké míry plní ten který z fyziologických úkolů.

V doplňcích stravy se vyskytují prakticky vlákniny získané z cereálií, chitosan, chlorella, psylium a nejnověji glukomannan. Pro navození pocitu sytosti a tím i k omezení příjmu stravy jsou vhodné pouze psyliumglukomannan, proto jsou primárně volbou v režimu snižování tělesné hmotnosti. Zatímco ostatní vlákniny v trávicím ústrojí zvětší svůj objem přibližně 5x, psylium jej zvětší až 40x, a glukomannan i více než 50x, což je uživatelsky velmi pohodlné.

Glukomannan se získává z hlízy obiloviny Amorphophallus rivieri, která je domovem v Číně a Japonsku a která obsahuje až 60 procent glukomannanu, zatímco jiné rostliny jej obsahují pouze nepatrné množství. V Číně i Japonsku se hlízy suší a melou na mouku, jež má v tamějších kuchyních mnohostranné využití a prastarou tradici užívání. Glukomannan (Rivierin) se užívá před hlavními jídly (3x za den). Po zapití dostatečným množstvím vody velmi rychle zvětší svůj objem a jako píst prochází pozvolna celým trávicím systémem. Cestou reguluje žlučové šťávy, omezuje vstřebání tuků a cukrů z dosud natrávené stravy a příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry tím, že snižuje množství potencionálně choroboplodných bakterií.

Jako nástroj ke snížení tělesné hmotnosti vyniká tím, že brání možnému přejídání a snižuje vstřebávání energeticky vydatných složek stravy.

Standardní studie zaměřené na úbytek hmotnosti zaznamenaly pokles váhy v průměru o 3, 9 kg za šest týdnů trvání studie, přičemž testované osoby nesměly měnit stravovací návyky ani jiné zvyklosti. V rámci režimu redukce váhy se doporučuje kombinovat užívání glukomannanu a příjem stravy se sníženým podílem cukrů a živočišných tuků, což vede k významnějšímu úbytku váhy než užívání glukomannanu bez této podpory.

Glukomannan je přírodní látkou, které expertní skupiny Evropské komise přiznaly účinek na snižování tělesné hmotnosti a kterou Evropská komise zařadila na seznam zdravotních tvrzení.

 

KOUPIT RIVIERIN

6207-1_rivierin (1)